Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.03.2015 08:28 - Експерти: Родните кренвирши пълни с пластмаса, сланина и консерванти! Експлодират при готвене
Автор: viktoria6666 Категория: Новини   
Прочетен: 1897 Коментари: 0 Гласове:
6

Последна промяна: 30.03.2015 08:10

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Майстор готвачът шеф Петров: Нормално е кебапчетата и месото да загубят до 40% от теглото си, но кренвиршите не губят почти нищо, ядем пластмаса.
image

Една от най-строго пазените тайни на производителите на месни продукти е от какво всъщност се правят кренвиршите. На теория те представляват каша от смляно месо, смлени кости, кожи, соя, колаген, сланина, различни набухватели, нитрити, сол и др. пълнители. Но все повече домакини забелязват, че при термична обработка те издават странни звуци и буквално експлодират. Този факт наред с изнесената информация, че близо 85 процента от месото на българския пазар всъщност е вносно, отново повдигана въпроса от какво се правят родните кренвирши и други субпродукти като кебапчета и кюфтета. В кренвиршите трябва да има между 20 и 60 процента месо, като в България обикновено едва 25 процента от съдържанието на кренвиршите е месно. Останалите 75 процента са различни набухватели, уплътнители и вода, като съдържанието на вода при някои марки може да достигне до 70 процента. За да се запази формата и консистенцията им, кренвиршите се тъпчат с уплътнители. Именно тези уплътнители издават странните звуци при термична обработка. Те имат свойството да абсорбират водата, затова варените кренвирши се издуват до неподозирани размери, пише gotvach.bg. Кулинарен експеримент, проведен от шеф Петров, демонстрира как точно тези пълнители задържат водата в продуктите.

image

Майстор готвачът опече пред очите на зрителите кренвирши и кебапчета, които измери преди и след термичната обработка. Изненадващо кренвирш с тегло 85 г губи само 4 грама при печене. Разликата между сурово и печено кебапче е с 10 г, или 30 процента в рамките на нормалното за термична обработка (печене или пържене).

По думите на шеф Петров това е все едно кренвиршът да е от пластмаса. „Нормално е в един хранителен продукт да има мазнини и вода и те да се загубят при печене. При кренвиршите все едно слагаме пластмаса и вадим пластмаса. Това означава, че ядем пластмаса и организмът ни преработва пластмаса. Експериментът отново повдига въпроса какво точно се влага в кренвиршите родно производство, за да на губят от теглото си при термична обработка, както е редно.




Гласувай:
6



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: viktoria6666
Категория: Туризъм
Прочетен: 392939
Постинги: 73
Коментари: 30
Гласове: 93
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031